Araştırma
Gökçeada'nın bulunduğu Ege Denizi’nin ülkemiz için stratejik önemini de göz önüne aldığımızda Ege Denizi canlı kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı için, balıkçılık yönetimi stratejisinin oluşturulması, balıkçıların bilinçlendirilmesi, kritik habitatların ve hassas türlerin korunması ve bu alanda çalışan uzmanların bir araya getirilmesi ana görevlerimiz arasında yer almaktadır. Bunların dışında biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi ve koleksiyon oluşturulması, nesli azalan türlere barınma alanı sağlamak, kamuoyunu denizlerimizin korunması konusunda bilinçlendirmek, görevlerimiz arasında yer almaktadır.
Ada ve çevresi zengin bir canlı topluluğuna sahip olup biyolojik çeşitliliği yüksektir ve önemli bir üreme alanıdır. Ayrıca Karadeniz-Akdeniz arasında göç eden pek çok canlının göç yolu üzerindedir. Amacımız uluslararası platformda ülke çıkarlarının korunmasına dayanak oluşturacak araştırmaların yapılması, uluslararası düzeyde, gelişmeye katkıda bulunan kaynakları etkin ve verimli kullanan bilim dünyasının seçkin bir kurumu olmaktır.
R/V YUNUS-S Araştırma Gemisi
R/V YUNUS-S Araştırma Gemisi 1994 yılında Tuzla PKM tersanesinde inşa edilen tamamı Türk mühendislik işçiliği ile yapılan ilk bilimsel araştırma gemisidir. 1995 yılından beri Marmara, Ege, Akdeniz ve uluslararası sularda seferler yapılmıştır.
R/V Yunus-S Araştırma Gemisi fakültemiz araştırıcılarının deniz biyolojisi ve ekolojisi, balıkçılık ve avcılık teknolojileri konularında, balıkçılık biyolojisi ve popülâsyon dinamiği, su kalitesi, deniz memelileri, oşinografi, balık avlama tekniği, balıkçı gemileri donanımı, balık sistematiği, plankton bilgisi, su omurgasızları, av araçları yapım tekniği, balık biyolojisi, balık anatomisi, balık avlama tekniği, fitoplankton ekolojisi gibi lisans ve lisansüstü derslerin uygulamalarında, bilimsel ve teknik gelişmelerinin sağlanmasında hizmet etmektedir.
Gemideki laboratuvarlarda, biyolojik ve kimyasal analizler yapılabilmektedir. Biyoakustik çalışmalar için hidrofon ve bilgisayar laboratuvarı mevcuttur. Ayrıca Seabird Rozet Örnekleme sistemi, trol ağları, plankton ağları, taşınabilir CTD, Nansen şişeleri, mikroskoplar, 8 kişilik dalış takımı mevcuttur. Gemimiz 12 araştırmacı, 9 gemi personeli olmak üzere 23 kişiliktir.
R/V Yunus-S Özellikleri
Bağlı Olduğu Kuruluş: İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi
Çağrı İşareti: TC 7750
Gemi Tipi: Research 6800
Kayıtlı Liman: İstanbul 6800
Yapım Yeri ve Yılı: 02.02.1994 – İstanbul
Toplam Boy: 31,85 m
Genişlik: 6,80 m
Draft: 3 m
Grosston: 202 gtn
Ana Makine: Cummins 510 HP
Hızı: 10 knot
Laboratuvar Sayısı: 3 (Biyoloji, Mikrobiyoloji ve Bilgisayar Laboratuvarları)
GEMİ YÖNERGESİ İÇİN TIKLAYINIZ...
Fakültemiz kütüphanesi su bilimleri alanında uzmanlaşmış en köklü kütüphanelerden birisidir. Kütüphanemizde su bilimleri alanında dünyada yapılan çalışmalara ait çok sayıda eser mevcuttur. Kütüphanemizdeki yayınlar Anglo Amerikan Kataloglama Kuralları II’ye göre kataloglanmakta ve Alfa/Numerik Aksesyon sistemine göre raflanmaktadır. Kütüphanedeki tüm yayınlar, internet ortamına aktarılmış ve kontrol edilip, onarılmıştır.