Fakültemiz de ‘Afrika Balıkçığı ve Türkiye’nin Yaklaşımı’ adlı çalı ştay gerçekleştirildi…
Fakültemiz de ‘Afrika Balıkçığı ve Türkiye’nin Yaklaşımı’ adlı çalıştay gerçekleştirildi…
Fakültemiz Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı tarafından organize edilen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, SÜR-KOOP (Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği) ve DENTUR (Avrasya Denizcilik ve Nakliyat) tarafından desteklen ‘Afrika Balıkçığı ve Türkiye’nin Yaklaşımı’ çalıştayı 22-23 Şubat 2017 tarihinde İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Çalıştayda, yurtiçi ve yurtdışından davet edilen konuşmacılar sunumlarını gerçekleştirdiler;
Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Meriç ALBAY “Yüksek Öğretimde Su Ürünleri Eğitimi” ile ilgili sunum yaparak ülkemizde Su Ürünleri ile ilgili uzun yıllara dayanan bir gelenek oluştuğunu, bu birikimi Afrika ülkeleri ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyacağını, yapılan çalıştayın bu birlikteliğe katkı sağlayacağını ifade etti.
TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Daire Başkanı, sayın Ramazan ÇELEBİ’ Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün ülkemizdeki faaliyetlerini anlatarak Afrika ülkeleri ile birlikte çalışmaktan ve Su Ürünleri alanında ülkemizin sahip olduğu bilgi birikimini diğer ülkeler ile paylaşmaktan onur duyacağını belirtti.
Gabon Balıkçılık Genel Müdürü Dr. George MBA ASSEKO Gabon’daki balıkçılık faaliyetleri ve su ürünleri üretim verileri hakkında bilgi verdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ahmet Dursun ALKAN Balıkçı gemileri tasarımı, Teknolojisi ve Türkiye’deki uygulamaları ile ilgili bir sunum yaptı. Senegal Uluslararası Balık ve Balıkçılık Uzmanı Amadou TALL Batı Afrika balıkçılığı, sürdürülebilirliği ve geleceğini anlatan bir sunum yaptı. Gine Cumhuriyeti Balıkçılık, Yetiştiricilik ve Deniz Ekonomisi Bakanlığı Uzmanı sayın Amadou Telivel DIALLO’ Gine balıkçılığı ve Türkiye için balıkçılık fırsatları ile ilgili bir sunum yaptı. Afrika Ülkeleri Balıkçılık Genel Sekreteri sayın Benabbou ABDELOUAHED Afrika ülkerinde balıkçılık faaliyetleri ve balıkçılık kaynakları hakkında bilgi verdi. Muğla Balık Üreticileri Derneği Başkanı sayın Dr. Hayri DENİZ Türk Balık Yetiştiriciliği Sektörü ve dünyadaki durumu hakkında sunum yaptı. Kılıç Deniz Ürünleri AŞ temsilcisi sayın Leila NOVIS ilgili firmanın Moritanya’daki deneyimlerini anlattı. Yunuslar Ağ Üretim Fabrikası Genel Müdürü Sayın Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Necati GENÇ Türkiye’deki balık ağı fabrikaları, üretim kapasiteleri ve Moritanya balıkçılık işbirliği hakkında sunum yaptı. İlk gün genel değerlendirme konuşmaları ve gelecek vizyonu ile ilgili konuşmaların yapılması ile sonlandırıldı. Çalıştayın ikinci günü Rumeli Feneri balıkçı köyüne teknik ziyaret gerçekleştirilerek balıkçı gemileri donanımı ile ilgili bilgi verildi.