ŞİMDİ TERCİH ZAMANI: Günümüzün Yükselen Mesleği Olan Su Bilimleri Mühendisliğini Tercih Etmenizden Mutluluk Duyacağız…

ŞİMDİ TERCİH ZAMANI: Günümüzün Yükselen Mesleği Olan Su Ürünleri Mühendisliği’ni Tercih Etmenizden Mutluluk Duyacağız…


Dünyada ve ülkemizde “su temelli çalışmalar” baş döndürücü hızla gelişiyor. Ülkeler su dünyasını daha iyi keşfetmek ve bu alanlardan en yüksek verimi almak için birbirleri ile yarışıyorlar. İlk mezunlarını 1988 yılında veren fakültemiz de kuruluşundan bu yana su bilimleri alanında ülkemizin başarı öykülerinin mimarı olmuştur. Mezunlarımız bir yandan ülkemiz Su Ürünleri Sektörünün kurulmasına öncülük ederken öte yandan da kamu kurumlarında kendilerine ayrıcalıklı yer edinmişlerdir. Bilim alanında ise hem İstanbul Üniversitesinin hem de ülkemizin yüz akı olarak kendisine ayrıcalıklı bir yer edinmiştir.


Su Ürünleri Fakültesini neden seçmelisiniz?


Ülkemiz coğrafik konumu gereği farklı özelliklere sahip üç tarafı denizlerle çevrili yarım ada ülkesi konumunda. İçsu kaynakları da düşünüldüğünde suyu ve su dünyasını iyi anlama, bu alanlardan en yüksek seviyelerde verim alma ihtiyacı var.




  • Uzun yıllar kamuda istihdamı konusunda ihmal edilen Su Ürünleri Mühendisleri başta T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından daha yüksek sayılarda istihdam edilmeye başlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mayıs ayı içerisinde yaklaşık 120 Su Ürünleri Mühendisi alımı yaptı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve D.S.İ.’de çok sayıda uzman kadrosunda Su Ürünleri Mühendisi alımı yaparak Yüksek Lisans için yurt dışına göndereceğini açıkladı. Ülkemiz genelinde mezun sayısının az olduğu düşünülürse mezunlarımızın atanmak için büyük şanslarının olduğu açıktır.

  • Günümüzde dünyada ve ülkemizde sular bütüncül yaklaşımla araştırılıyor, korunuyor, yönetiliyor. Bu yüzden kamuda su ile ilişkili olan T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı iş tanımları gereği Su Ürünleri Mühendislerine ihtiyaç duymaya başladılar. İstihdam için kamuda çeşitliliğin sağlanması Su Ürünleri Mühendislerinin geleceğe güvenle bakmasını sağlıyor.

  • Denizcilik Liselerinde Öğretmenlik yapabilme hakkı; Su Ürünleri Mühendisleri Öğretmenlik formasyonu alarak bu Denizcilik Liselerinde öğretmenlik yapma hakkına kavuşturuldu.

  • Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda eğitimci olarak su ürünleri stoklarının korunması ve kontrolünde çalışabilirsiniz,

  • Su Ürünleri Fakültesini okurken Çift Anadal yaparak Mühendislik Fakültesi’nde Çevre Mühendisliği veya Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü ile Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden ikinci diplomanızı alabilirsiniz.

  • İçme suyu rezervuarlarının yönetiminde ve sağlıklı suyun tüketiciye ulaştırılmasında başta Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere belediyelerde istihdam edilebilirsiniz,

  • Başta Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri İşleme Sektörü olmak üzere özel sektörde çalışıp ülkemiz ortalama maaş politikasının üzerinde kazanç elde edebilirsiniz.

  • Kendi işinizi kurup Akuakültür sektöründe kendinize yer edinebilirsiniz.

  • Öğrenciliğiniz süresince değişim programları yolu ile yaklaşık yirmi ülke arasında seçim yaparak bir yıl yurt dışında okuyabilir, vizyonunuzu geliştirebilirsiniz.

  • Fakültedeki derslerin % 30’unu İngilizce alarak eğitiminiz boyunca önemli bir kazanım sağlayabilirsiniz.

  • Su dünyasının bilinmezleri keşfetmek ve su bilimleri alanında araştırmalar yapmak için akademisyenliği seçebilirsiniz,

  • Derslerin en az % 60 – 70’ini uygulamalı yaparak eğitimden büyük keyif alabilirsiniz,

  • Yüzme bilmiyorsanız “Yüzme” dersi alarak suya ilk adımınızı atabilir, daha sonra su dünyasının keşfi için yol haritanızı çizebilirsiniz,

  • En önemlisi keyif alacağınız bir fakültede okuyup, dört yılınızı dolu dolu geçirebilirsiniz.

  • Su Ürünleri Fakültesini seçecek adaylara şimdiden hoş geldiniz diyor, Ailemize katılacak her bireyin bize büyük bir zenginlik katacağına inanıyoruz.


Görüşmek dileği ile,

Prof. Dr. Meriç Albay

DEKAN