Fakültemiz Tarafından Ulusal Balık Geçitleri ve Göçleri Çalıştayı Gerçekleştirildi…

Fakültemiz tarafından Ulusal Balık Geçitleri ve Göçleri Çalıştayı gerçekleştirildi…


Fakültemiz tarafından organize edilen ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Ürünleri Mühendisleri Derneği (SÜMDER), Mersin Balıkları Koruma ve Yaşatma Derneği (MERKODER) tarafından desteklen Ulusal Balık Geçitleri ve Göçleri Çalıştayı 21- 22 Kasım 2016 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Çalıştaya 34 ayrı kurumdan toplam 107 kişi katılım gösterdi.


Çalıştayda, ev sahibi olarak konuşma yapan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, balık geçitleri ve göçlerinin günümüzde en önemli sorunlarından birisi haline geldiğini, geçmişte ve günümüzde yapılan başta barajlar olmak üzere çeşitli su yapılarının balık göçlerini ve tür çeşitliliğini etkilediğini, bu yapılar nedeni ile bir çok türün yok olma tehdidi altında bulunduğunu, birçok ülkenin geçmişte yaptıkları hataları telafi etmek için binlerce barajı yıkmaya başladığını ve bunun yerine doğa ile dost yapıların inşa edildiğini anlattı. Ülkemizin birçok tür için biyolojik koridor oluşturduğunu, son 30 – 40 yılda yapılan büyük barajların çok sayıda balık türünün göçlerini engellendiğini, bu türlerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalması nedeni ile bilimsel yaklaşımla yeni yapıların oluşturulması gerektiğini belirtti. Sempozyumun bu yaklaşıma büyük katkı sağlayacağını ifade etti.


T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Cumali Kınacı yaptığı açılış konuşmasında Genel Müdürlük olarak ülkemizin biyolojik zenginliğinin farkında olan bir kurum olarak ellerinden geleni yaptıklarını, su kalitesinin belirlenmesinde biyolojik kalite elementlerini kullanmaya başladıklarını,bu amaçla AB’nin ilgili direktiflerine uygun olarak birçok projeyi desteklediklerini, Su Ürünleri Fakülteleri ile çok sayıda çalışma yürüttüklerini, Ulusal Balık Geçitleri ve Göçleri Çalıştayı’nda bulunmaktan da son derece mutlu olduğunu anlattı.


T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Sayın Dr. Altuğ Atalay yaptığı konuşmada, İ.Ü. Su Ürünleri Fakültesi’nin düzenlediği Ulusal Balık Geçitleri ve Göçleri Çalıştayı’nın ülkemiz akademik bilgi birikimine ve ortak akıl yaratılmasına katkı sağlayacağını belirtti. Çalıştayın Bakanlık tarafından çalışmalara da büyük katkı sağlacağını, yeniden düzenlenecek olan Su Ürünleri Kanunu’nda Balık Geçitleri ve Göçleri ile ilgili olarak çeşitli düzenlemeler olduğunu, ülkemizin kendine has coğrafik yapısı nedeni ile nehirler üzerine yapılacak su yapılarının seçiminde titizlik gösterilmesi gerektiğini ifade etti.


İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz de yaptığı konuşmada Üniversite olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu konularda akademik birimlerimizin katkılarını sunmaktan büyük mutluluk duyduğunu, Su Ürünleri Fakültesinin de böylesine önemli bir çalıştayı düzenleyip birçok kurumu bira araya getirerek kanun koyuculara önemli veri desteği sağlayacağını, İstanbul Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu anlattı.


Açılış konuşmalarından sonra başlayan bilimsel programda toplam 24 sunum gerçekleştirildi. Program süresince ülkemizde gerçekleştirilen çalışmaların yanında Hollanda, Almanya ve İsviçre’den gelen katılımcılar da hem ilgili ülkelerdeki mevcut durum ile gelişmeleri hem de mevzuat yönünden yapılması gereken hususları paylaştılar. Çalıştay sonunda yaklaşık iki saat süren panelde ise ülkemizin ulaştığı bilgi birikimi, mevcut tehlikeler ve yapılması gerekenler paylaşılarak bu konuda zaman kaybetmeksizin alınması gereken önlemler ile ilgili fikir birliğine varıldı. Özellikle yapılan barajlarda balık geçitleri ile ilgili olarak kanun koyuculara daha net yetki verilmesi gerektiği, yetkilendirmenin açık olmaması nedeni ile uygulamada çeşitli hatalar yapıldığı anlatıldı. Çalıştayın düzenli aralıklarla yapılması kararlaştırıldı.


İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi olarak çalıştayda bilgi ve deneyimlerini paylaşan, sunum yaparak ya da dinleyici olarak katılan herkese saygılarımızı iletiyor, misafirlerimizin kendilerini rahat hissetmeleri için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan Organizasyon Komitesine ve öğrencilerimize içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.


Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı