Fakültemizde “İçme Sularında Tat ve Koku Analizi” Eğitimi Gerçekleştirildi...
10-12 Mayıs 2017 tarihleri arasında Fakültemiz Temel Bilimler Bölümü İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı tarafından “Sularda Tat ve Koku Analizi” eğitimi gerçekleştirildi. Prof. Dr. Reyhan AKÇAALAN ALBAY tarafından organize edilen ve CYANOCOST - "Cyanobacterial blooms and toxins in water resources: Occurrence, impacts and management" isimli COST Aksiyonu çatısı altında ve Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi sponsorluğunda gerçekleştirilen eğitim çalışması, Yunanistan’dan Dr. Triantafyllos Kaloudis ve Christos Avagianos tarafından gerçekleştirildi. Eğitim çalışmasına, Adana, Afyon, Ankara, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, İzmit ve Sakarya illerinin Su ve Kanalizasyon idarelerinden ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden toplam 27 kişi katıldı. Üç gün süren eğitim çalışmasında, sularda tat ve koku problemine yol açan maddeler ile ilgili katılımcılar bilgilendirildi ve duyusal analiz uygulamalarının yanısıra tat ve kokuya yol açan Geosmin ve MIB moleküllerinin GC-MS cihazı kullanılarak analizi ile ilgili olarak uygulamalı eğitim verildi. Ülkemizde ilk defa gerçekleştirilen bu eğitim çalışması, özellikle içme sularında yaz aylarında karşılaşılan en önemli problemlerden biri olan tat ve koku bozulmalarının analitik yöntemlerle tespitinin yanısıra tat ve kokunun duyusal yöntemlerle belirlenmesi açısından da katılımcılara bilgi aktarımı oldukça verimli geçti.