Fakültemizin, Romanya Galati Üniversitesi’ne Destek Verdiği “Mersin Balıklarını Karadeniz'de İzleme" Çalışması Başarıyla Sürüyor..

“Romanya’nın üretip Haziran ayında Tuna Nehri’ne bıraktığı Mersin Balıkları Sakarya Nehri açıklarına ulaştı”


Tuna Nehri’nden bırakılan mersin balıklarının Karadeniz’deki dağılımı ve yaşamlarının araştırıldığı proje (Evaluation of survival and distribution in the Black Sea of young sturgeons stocked experimentally in the Lower Danube, Romania, 2013-2015) kapsamında bırakılan Rus mersin balıklarına, 25 Kasım 2015 tarihinde Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü bölgede kıyıdan 5-6 mil açıkta rastlanmıştır.


Bölgede yapılan inceleme sonucunda bu balıkların CTW marka taşıdıkları ve Romanya tarafından salınan balıklar olduğu Sapanca İç Su Balıkları Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi’nde Prof. Dr. Devrim Memiş ve Araş.Gör. Gökhan Tunçelli tarafından tespit edilmiştir. Bölgedeki balıkçıların ifadelerine göre genç mersin balıklarının yaklaşık 2 haftadan beri sıklıkla ağlarına takıldığı ve bu durumun olağandışı olduğu belirtilmiştir. İnceleme sonucunda mersin balıklarında CTW markalar tespit edilmiş ve bu balıkların Galati Üniversitesi’nin yürüttüğü proje kapsamında üretilerek Tuna Nehri’nin 300 ve 102 km den 2015 Haziran ayında bırakılan Rus Mersini (A. gueldenstaedtii) olduğu anlaşılmıştır. Balıklar incelendikten sonra Sakarya Nehri’nden Karasu Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ali Sezer ve Tarım İlçe Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi’nin gözetiminde Sakarya Nehri’nde doğal ortamlarına tekrar bırakılmıştır.


5 6 9 10 11


1


2
4