SU KANUNU VE SU YÖNETİMİ TASARISI
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Su Ürünleri Mühendisleri Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği “Taslak Su Kanunu’nun değerlendirilmesi” isimli panel 08.02.2013 tarihinde fakültemiz 4. Sınıf amfisinde gerçekleştirildi. Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay’ın yönettiği panele, panelist olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Cumali Kınacı, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Başkanı Sayın Doç. Dr. Sevim Budak, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sayın Ahmet Atalık ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi adına Sayın Mevhibe Güncelioğlu katılmışlardır. Panele Fakültemiz akademisyen ve öğrencilerin yanında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri, misafir akademisyen ve özel sektör temsilcilerinden oluşan önemli bir katılım sağlanmıştır.
Prof. Dr. Meriç Albay’ın açılış konuşması ile başlayan panel de Su ürünleri Fakülteleri için suyun önemi anlatılmış, ülkemizde su konusunda en detaylı bilgilerin Su Ürünleri Fakültelerinin ders müfredatında bulunduğu belirtilmiştir. Bu yüzden su ile ilgili olarak alınacak kararlarda, su yönetiminin planlanmasında, ekosistem temelli yönetim anlayışının geliştirilmesinde Su Ürünleri Mühendislerinin mutlaka bilgisine başvurulması gerektiği anlatılmıştır.
Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Cumali Kınacı ülkemizde “su” ile ilgili olarak çok sayıda yönetmelik olduğu ama kurumlar arasında büyük bir karmaşanın devam ettiğini belirtmiştir. Sayın Kınacı ayrıca başta Hidroelektrik Santralleri olmak üzere mevcut yönetmeliklerde boşluklar olduğu, su havzalarının yönetilmesinde koruma – kullanma dengesinin sağlanamadığı, su kaynakları ile ilgili olarak yeterli sayıda ve nitelikte veri bulunmadığını anlatmıştır. Yeni Kanun da yetki karmaşasının az da olsa engelleneceğini, kirleten öder prensibinin yerleştirileceğini, su yönetimine katılımcı anlayış getirileceğini, ulusal su planı hazırlanacağını, ulusal su bilgi sistemi kurulacağını ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nde daha çok sayıda Su Ürünleri Mühendisi istihdam edileceğini belirtmiştir.
Doç. Dr. Sevim Budak, suyun yönetimin özel sektöre bırakılmaması gerektiği, hem mülkiyetin hem de işletmenin devlet tarafından yapılması gerektiğini vurgulamış, kanunun neden iki yıl sonra yürürlüğe gireceğine anlam veremediğini anlatmıştır. Ülkemizde bir su kanununa ihtiyaç duyulduğunu, bu kanunun mutlaka çıkarılması gerektiğini fakat kanunda çok önemli açık noktalar bulunduğunu belirtmiştir.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sayın Ahmet Atalık, düşük gelirli ülkelerde tarımda kullanılan suyun yüksek, zengin ülkelerde ise düşük oranlarda olduğunu belirtmiş, ülkemizde şu anda yaklaşık 5.l milyon hektar tarımsal alanın sulanabildiği, sulu tarım yapılması halinde ürünün 6 kat artırılabileceğini anlatmıştır. Taslak Su Kanununda ulusal su planının detaylandırılması gerektiği, ilgili kanunda belirtilen ekonomik ve ekolojik dengenin sağlanmasının mümkün olamayacağını, bu yüzden önceliğin ekolojik şartların temini olduğunu vurgulamıştır. Havza yönetim planında ekolojik planlamadan oldukça yetrsiz şekilde bahsedildiğini anlatmıştır.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi adına Sayın Mevhibe Güncelioğlu, çıkarılacak kanunla özel sektörün rolünün daha belirginleştiği, sulak alanlar ile ilgili olarak çıkarılan koruma bantlarının yetersiz olduğu, bunun bu kanunla düzeltilmesi gerektiği, kanunun suyu ekonomik bakıştan ziyade ekolojik bir bakış ile düzenlemesi gerektiğini vurgulamıştır.
Panel sonunda soru – cevap ve katkı bölümü ile sonlandırılmıştır.