ÜLKEMİZDE NEDEN AZ BALIK TÜKETİLİYOR...
PANEL; “Ülkemizde Neden Az Balık Tüketiliyor?” |
Fakültemiz ile Deniz Sanayicileri Derneği 6 Aralık 2012 tarihinde İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesislerinde “Ülkemizde Neden Az Balık Tüketiliyor?” başlıklı bir Panel düzenledi. Panele balıkçılık sektöründen ilgi büyük oldu. Osman Arolat’ın moderatörlüğünü yaptığı Panele İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof Dr Meriç Albay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, DESAD Yönetim Kurulu üyesi, Metin Yalçınkaya, Caner Tunaman ve Recep Ordu yer aldı. |
Fakültemiz adına konuşan Dekan Prof. Dr. Meriç Albay ülkemizin coğrafi ve fiziki yapısı itibarıyla farklı deniz ürünlerinin yetişmesine imkan sağladığını, bu olanağı da 1982 yılında kurulan Su Ürünleri Fakültelerinden mezun olan Su Ürünleri Mühendislerinin çok olumlu bir şekilde değerlendirdiklerini belirtti. Ülkemizde 1980’li yılların ortalarına kadar bilinmeyen bir sektörü yaklaşık 20 yılda ülkemizin gelişmiş ülkeleri ile rekabet edebilir düzeye ulaştıran su ürünleri Mühendislerinin su ürünleri alanında başta dünyanın en önemli bilgi birikimine sahip ülkesi olan Norveç olmak üzere bir çok ülkeye bilgi, ekipman ve balık ihraç ettiklerini anlattı. Ulaşılan büyük başarılara rağmen özellikle Su Ürünleri Mühendislerinin kamuda yeterli istihdamının sağlanamaması nedeni ile ülke içinde bu kesimden balık tüketiminin artırılması konusunda etkin bir şekilde yararlanılmadığını, Su Ürünleri Mühendislerinin yetkin olduğu konularda yetkilendirilmediklerini belirtti. İnsan sağlığı için balık tüketiminin elzem olduğunu belirten Albay, buna rağmen ülkemizde balık tüketiminin daha çok sahil kesimi ile sınırlı kaldığını vurguladı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak |
AB ülkelerinde kişi başı yıllık deniz ürünü tüketiminin 27-28 kilogram, Portekiz'de ise bu rakamın 57 kilogram olduğunu aktaran Dekan Prof. Dr. Albay, bu rakamın Türkiye'de 5-6 kilogram civarında olduğunu dile getirdi. Albay, balık çiftliklerinin doğayı kirlettiği, yetişen balıkların insan sağlığına zararlı olduğu düşüncelerinin yanlış olduğunu, sanayicilerin bu duruma ''karşı duruş'' sergileyemediğini anlattı. İ.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Meriç ALBAY |
Deniz Sanayicileri Derneği (DESAD) adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, Türkiye’de deniz ürünleri sanayinin sektörel yapılanmasına ve mesleki gelişimine katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, su ürünleri sektöründe kamuoyunu bilgilendirici etkinlikleri su ürünleri ile ilgili eğitim – araştırmalar yapan akademik birimler ile yapmaya önem verdiklerini ifade etti. Bu Paneli de aynı düşünceden hareket ile İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile birlikte düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını vurguladı. Su ürünleri üretiminin ve tüketiminin arttırılmasına öncelik verdiklerini belirten Niyazi Önen sektörün tüm bileşenleri olarak aynı gemide olduklarını, Türkiye'de su ürünleri üretimin yeterli ancak tüketimin istenen düzeyde olmadığını kaydetti. |