ÜLKEMİZDE NEDEN AZ BALIK TÜKETİLİYOR...


PANEL; “Ülkemizde   Neden Az Balık Tüketiliyor?”



Fakültemiz ile Deniz   Sanayicileri Derneği 6 Aralık 2012 tarihinde İstanbul Üniversitesi Baltalimanı   Sosyal Tesislerinde “Ülkemizde Neden Az Balık Tüketiliyor?” başlıklı bir   Panel düzenledi. Panele balıkçılık sektöründen ilgi büyük oldu. Osman Arolat’ın   moderatörlüğünü yaptığı Panele İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi   Dekanı Prof Dr Meriç Albay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve   Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı   Taylan Kümeli, DESAD Yönetim Kurulu üyesi, Metin Yalçınkaya, Caner Tunaman ve Recep Ordu yer aldı.



Fakültemiz adına konuşan Dekan   Prof. Dr. Meriç Albay ülkemizin coğrafi ve fiziki yapısı itibarıyla farklı   deniz ürünlerinin yetişmesine imkan sağladığını, bu olanağı da 1982 yılında   kurulan Su Ürünleri Fakültelerinden mezun olan Su Ürünleri Mühendislerinin çok   olumlu bir şekilde değerlendirdiklerini belirtti. Ülkemizde 1980’li yılların   ortalarına kadar bilinmeyen bir sektörü yaklaşık 20 yılda ülkemizin gelişmiş ülkeleri   ile rekabet edebilir düzeye ulaştıran su ürünleri Mühendislerinin su ürünleri  alanında başta dünyanın en önemli bilgi birikimine sahip ülkesi olan Norveç   olmak üzere bir çok ülkeye bilgi, ekipman ve balık ihraç ettiklerini anlattı.   Ulaşılan büyük başarılara rağmen özellikle Su Ürünleri Mühendislerinin kamuda   yeterli istihdamının sağlanamaması nedeni ile ülke içinde bu kesimden   balık tüketiminin artırılması konusunda etkin bir şekilde yararlanılmadığını,   Su Ürünleri Mühendislerinin yetkin olduğu konularda yetkilendirilmediklerini   belirtti. İnsan sağlığı için balık tüketiminin elzem olduğunu belirten Albay,   buna rağmen ülkemizde balık tüketiminin daha çok sahil kesimi ile sınırlı   kaldığını vurguladı.


      Balıkçılık ve   Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak

AB ülkelerinde kişi   başı yıllık deniz ürünü tüketiminin 27-28 kilogram, Portekiz'de ise bu rakamın   57 kilogram olduğunu aktaran Dekan Prof. Dr. Albay, bu rakamın Türkiye'de 5-6   kilogram civarında olduğunu dile getirdi. Albay, balık çiftliklerinin doğayı   kirlettiği, yetişen balıkların insan sağlığına zararlı olduğu düşüncelerinin   yanlış olduğunu, sanayicilerin bu duruma ''karşı duruş'' sergileyemediğini   anlattı.




İ.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Meriç ALBAY

Deniz Sanayicileri   Derneği (DESAD) adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, Türkiye’de   deniz ürünleri sanayinin sektörel yapılanmasına ve mesleki gelişimine katkı   sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, su ürünleri sektöründe   kamuoyunu bilgilendirici etkinlikleri su ürünleri ile ilgili eğitim – araştırmalar   yapan akademik birimler ile yapmaya önem verdiklerini ifade etti. Bu Paneli   de aynı düşünceden hareket ile İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi   ile birlikte düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını vurguladı. Su ürünleri   üretiminin ve tüketiminin arttırılmasına öncelik verdiklerini belirten Niyazi   Önen sektörün tüm bileşenleri olarak aynı gemide olduklarını, Türkiye'de su ürünleri   üretimin yeterli ancak tüketimin istenen düzeyde olmadığını kaydetti.