Ulusal Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Gamet Biyolojisi Çalıştayı 3-5 Nisan 2014 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Arş. ve Uygulama Biriminde

Değerli meslektaşlarımız,

Ulusal Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Gamet Biyolojisi Çalıştayı 3-5 Nisan 2014 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Biriminde gerçekleştirildi.

Çalıştaya davetli konuşmacılar olarak Çek Cumhuriyeti South Bohemia Üniversitesi Faculty of Fisheries and  Water Protection’dan Prof. Dr. Jacky Cosson  ve Yunanistan’dan  “Alexandar Technological Institute, Department of  Fisheries Technology and Aquaculture” bölümünden Prof. Dr. Lambros Kokokiris bildiri ile katılım sağladılar.

Ayrıca,  Atatürk Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, Hatay İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Sapanca Belediyesi, Karasu Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri de katılım sağladılar.

Çalıştay süresince katılımcılara mersin balığı ve alabalık sperm dondurma işlemleri Doç.Dr.Aygül Ekici ve Dr.Güneş Yamaner tarafından uygulamalı olarak anlatıldı.

Çalıştay sonunda, su ürünleri yetiştiricilik sektöründe, gamet biyolojisinin her geçen gün önem kazandığı, gelişen tekniklerin sektöre de aktarılması gerektiği ve üretim artışının gamet kalitesine bağlı olarak gelişeceği, nesli tehlike altındaki türlerin gametlerinin saklanması tekniklerinin ülkemizde bir an önce hayata geçirilmesi ve gen bankası kurulması işlemlerinin hızlandırılması gerektiği fikir birliği sağlanan konular arasında yer aldı. Çalıştayda sunulan bildirilerin, tam metin halinde yazarların isteğine bağlı olarak 15 Haziran 2014′e kadar İÜ Su Ürünleri Dergisi’nde hakem değerlendirmelerinden sonra 2014 yılı sayısında basılmasına karar verildi. Çalıştay konu itibariyle ilgi görmüş ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından 2 yıl sonra  ikincisinin yapılmasına karar verildi.

Çalıştay boyunca toplantı, uygulama ve panel kısımlarında katılım sağlayan tüm bilim insanlarına, davetli konuşmacılara, öğrencilerimize, Sapanca birimi personeline, etkinliği destekleyen TÜBİTAK ve diğer kuruluşlara teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.

Prof.Dr. Devrim Memiş

Düzenleme Kurulu Başkanı