Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı
Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı
Prof.Dr. ÖZKAN ÖZDEN (Ana Bilim Dalı Bşk.)
Dr.Öğr.Üyesi DİDEM ÜÇOK ALAKAVUK
Dr.Öğr.Üyesi ŞEHNAZ YASEMİN TOSUN
SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ ANA BİLİM DALI
Ana Bilim Dalımızın öncelikli hedefi ticari balıkçı teknelerinde, su ürünleri çiftliklerinde, hasat, işleme, depolama ve nakliye esnasında maksimum kaliteli ürün elde etmek ve gıda güvenliğini sağlamak için iyi üretim uygulamalarını oluşturmak ve takip etmektir.
Bu hedefle çalışma konularımız aşağıdaki gibidir:
Su ürünlerinin kalitesinin belirlenmesi
Su ürünlerinin kalitesinin ve güvenliğinin arttırılması
Su ürünlerinin ısıtma, soğutma, dondurma, irradiasyon gibi muhafaza teknikleri ile korunması
Tuzlama, kurutma, dumanlama, marinasyon gibi geleneksel işleme ve muhafaza teknikleri ile korunması
Duyusal özellikleri, besin kompozisyonu vb. ürün karakteristiklerin incelenmesi
Bozulma, raf ömrü ve mikrobiyolojik gelişimi etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Paketleme tekniklerinin uygulanması
Hazır yemek teknolojisine yeni ürünlerin kazandırılması
Su ürünleri atıklarının değerlendirilmesi, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik
Akuatik kaynakların biyoteknolojik olarak değerlendirilmesi
Su ürünlerinde gerçeklik (hile, coğrafi işaretleme, üretim yeri ve yöntemi)
Düşük ekonomik değere sahip su ürünlerinin katma değerli ürünlere dönüştürülmesidir.
Yapılan analizler:
Yağ asitleri kompozisyonunun belirlenmesi
Aminoasit kompozisyonun belirlenmesi
Tekstür, renk ve pH analizleri
Besin bileşiminin belirlenmesi için nem, yağ, protein ve kül analizleri,
Toplam uçucu bazik azot (TVB-N), trimetilamin azot (TMA-N), tiyobarbitürik asit reaktif maddeleri analizi (TBARs), serbest yağ asidi miktarı, sirke-tuz miktarı tayini,
Su ürünlerinin kalitesini ve insan tüketimi bakımından güvenilirliğini belirlemek amacıyla bozulma yapan ve patojen mikroorganizmalar tespit edilmekte ve bunların analizleri yapılmaktadır.