Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı
“Gıda Güvenliği Anabilim Dalı” Su Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojileri Bölümü altında 2018 yılında kurulmuştur. Temel ihtiyaç ve haklarımızdan olan sağlığın devam ettirilmesi ve korunmasında gıda ürünleri önemli yer tutmaktadır, sağlığı etkileyen en önemli faktörlerdendir. Güvenli gıda tüketicinin asıl talebidir, üreticinin göz önünde bulundurması gereken vazgeçilmez bir kriterdir. Tüm gıda maddelerinde olduğu gibi su ürünleri içinde hasattan çatala/çiftlikten çatala dek geçen süreçte gıda güvenliği önemlidir.
Su Bilimlerinde “Gıda Güvenliği” Anabilim Dalı su ürünlerinin sağlıklı ve dengeli beslenme hedefleri doğrultusunda uygun olarak hazırlanması ve tüketici güvenliği anlamında gıda kaynaklı hastalıklara neden olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal etkenleri önleyecek şekilde işlenmesi, hazırlanması, depolanması son tüketiciye sunulmasını tanımlayan bir sistem döngüsüdür. Güvenli gıda kavramı içinde “güvenli su ürünü” her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenlerden temizlenerek tüketime uygun hale getirilmiş üründür.
Gıda Güvenliği Anabilim Dalı, insan beslenmesine yönelik tüketime sunulan su ürünlerinin yapısından veya köken aldığı ortam kaynaklı risklerin/toksinlerin belirlenmesi ile avcılık, işleme ve depolama aşamalarıyla ilişkili kimyasal ve mikrobiyolojik değişimlerin araştırılması ve tüketicinin güvenilir ürünlere ulaşması yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Temel çalışma alanlarımız;
• Gıda kaynaklı kimyasal ve mikrobiyolojik risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi,
• Su ürünlerindeki risklerin önceden teşhisi ve önlenmesine yönelik “Risk Yönetim Sistemlerinin” geliştirilmesi
• Kalıntılar ve bulaşanlar (Pestisitler, çevresel bulaşanlar, gıda işleme ile ilgili bulaşanlar, ağır metaller, vb.)
• Su ürünleri kökenli toksinler, patojen mikroorganizmalar ve parazitler
• Su ürünleri ile temas eden malzemeler ve güvenliği
• İşlenmiş su ürünlerindeki hilelerin ve risklerin tespiti ve laboratuvarlarda uygulanabilir ileri düzey analiz yöntemlerinin geliştirilmesi
• Su ürünleri işleme ve satış tesislerinde gıda güvenlik sistemlerinin kurulması ve proje bazlı faaliyetler.