İ.Ü. Su Bilimleri Fakültesi’nde “Deniz salyangozu ve Köpek balıklarında Yaş Okuma Yöntemleri” adlı Çalıştay Düzenlendi…

İ.Ü. Su Bilimleri Fakültesi’nde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) tarafından organize edilen, “Deniz salyangozu ve Köpek balıklarında Yaş Okuma Yöntemleri” adlı Çalıştay Düzenlendi.

Açılış konuşmalarını Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR ve Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) Türkiye sorumlusu Prof. Dr. Hüseyin ÖZBİLGİN’in yaptığı, ODTÜ Mersin Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Ali Cemal GÜCÜ ve GFCM Türkiye sorumlusu Prof. Dr. Hüseyin ÖZBİLGİN’in moderatörlüğünde, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Akdeniz Genel Balıkçılık GFCM BlackSea4Fish ekibi ile, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nin ev sahipliğinde, proje paydaşı olarak Prof. Dr. Saadet KARAKULAK ve Dr. Öğr. Üyesi Uğur UZER’in katkılar sunduğu, 11-14 Aralık 2023 tarihleri arasında dört gün boyunca ortak laboratuvar çalışmaları ve uygulamalı oturumlar düzenlenmiştir. Çalıştayda deniz salyangozu yaş okuma yöntemleri sunumunu Bulgaristan IFR Varna’dan Assist. Prof. Dr. Alexander Pavlov ATANASOV, köpek balıkları yaş okuma yöntemleri sunumlarını ve laboratuvar analizlerini ise Türkiye Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. Nuri BAŞUSTA tarafından yapılmıştır. Bu faaliyetlerde, Karadeniz'in iki öncelikli türü olan Deniz Salyangozu ve Köpek balıkları için yaş tayin yönetemleri gibi kritik bir konu ele alınmıştır. Öncelikli amaç, bu türlerin yaşlarının doğru bir şekilde belirlenmesine yönelik temel metodolojileri derinlemesine incelemek ve standartlaştırılmış yaş okuma uygulamalarının önemini ortaya koymak olmuştur. Oturumlarda, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Türkiye ve Ukrayna'dan uzmanların katılımıyla aktif uygulamalı deneyler ve örnekler üzerinde çalışmalar yapılmıştır.

Çalıştay, elde edilen bulgulardan derinlemesine tartışmalar ve tavsiyelerle tamamlanmıştır. Çeşitli Karadeniz ülkelerinden uzmanlar arasındaki bu işbirliği ile, önemli deniz canlılarında yaş okuma uygulamalarının iyileştirilmesi ve daha uyumlu bir şekilde değerlendirilmesine katkı sağlanmıştır.